Steunpunt Binnenvaart kan door

Het Steunpunt Binnenvaart kan door. Toezeggingen van stichtingen en bedrijven om de binnenvaart heen en van brancheorganisaties, tot een totaalbedrag van 625.000 euro, maken een financiële doorstart mogelijk. Daarmee is het eerste doel bereikt en kan het Steunpunt vijf jaar vooruit. Nu nog drie nieuwe bestuursleden en een ‘Lilian 2.0’.

  • Geldschieters rond de binnenvaart brengen 625.000 euro bij elkaar
  • Onafhankelijkheid blijft gewaarborgd

Door Dirk van der Meulen

Voorzitter Erik van Toor van de Stichting Steunpunt AMVV is blij dat Koninklijke BLN-Schuttevaer de uitdaging heeft opgepakt. ‘Het oorspronkelijke fonds is leeg. Daarom moeten wij ermee stoppen. Niet omdat er geen behoefte meer is aan het werk van coördinator Lilian van Hiele, integendeel. Maar voor haar is het na 15 intensieve Steunpuntjaren ook genoeg.’

Onomkeerbaar

Na zo’n 2500 hulpvragen kondigde het stichtingsbestuur vorig jaar december het einde van Steunpunt Binnenvaart aan. Dat besluit werd ‘onomkeerbaar’ genoemd en het bestuur van de stichting legde de eventuele toekomst in handen van de drie sociaal-economisch brancheorganisaties.

Van Toor: ‘Wij waren als bestuur al langer op zoek naar structureel geld, maar dat is ons niet gelukt. Iedereen vindt het werk heel belangrijk, maar telkens hoor je dat het een zaak is van de sector zelf. Daarom hebben we het bij de organisaties neergelegd. Eén van de brancheorganisaties heeft het opgepakt en met professionele fondsenwerving gezorgd dat het benodigde geld er nu ligt met getekende intentieverklaringen voor vijf jaar.’

Bij BLN-Schuttevaer heeft relatiemanager Inger Graafland samen met voorzitter Ton Wingelaar van de BLN-commissie Sociaal en Onderwijs de schouders eronder gezet. Het algemeen bestuur van BLN-Schuttevaer schaarde zich achter het initiatief.

De rol van BLN is volgens een brief van Wingelaar en Graafland aan potentiële geldschieters nadrukkelijk beperkt tot de coördinatie van de werving van fondsen voor minimaal vijf jaar, het eventueel helpen oprichten van een nieuwe onafhankelijke stichting en eventueel ook helpen bij de werving van een nieuwe ‘rechtspersoon voor de binnenvaart’ (coördinator).

Onafhankelijk

‘BLN-Schuttevaer zal geenszins deel uit maken van Steunpunt Binnenvaart en Steunpunt Binnenvaart zal geenszins deel uitmaken van BLN-Schuttevaer. Steunpunt Binnenvaart is en moet onafhankelijk blijven en laagdrempelig toegankelijk voor iedereen uit de binnenvaart die hulp, steun of zorg nodig heeft van Steunpunt Binnenvaart’, volgens de wervingsbrief.

Dat iedereen in de binnenvaart er een beroep op kan blijven doen en ook het waarborgen van de onafhankelijkheid en vertrouwelijkheid benadrukte Steunpunt-voorzitter Erik van Toor al bij de aankondiging in december in Schuttevaer als voorwaarde richting brancheorganisaties.

Vanwege de vertrouwelijkheid noemt hij ook geen namen van nieuwe geldschieters. ‘Noem het maar stichtingen en bedrijven om de binnenvaart heen. Belangrijk is dat de continuïteit van het werk nu qua geld zeker is gesteld.’

Nieuwe bestuursleden

‘We sluiten een periode af’, zegt Van Toor, mede namens de beide andere bestuursleden Ton Boerema en Ad Driesprong. ‘Wij hebben ons als bestuur altijd zeer op de achtergrond gehouden. Lilian ís het Steunpunt, zij heeft sowieso een heel discrete job. We hebben ons nooit met de inhoud van haar werk gemoeid. We hebben het slechts gefaciliteerd.

‘Wij dachten dat we dat met het oorspronkelijke fonds een jaar of 10 konden doen. Door heel efficiënt te werken, zonder kantoor- en bestuurskosten, en door extra donaties werd het 15 jaar.

‘Je ziet het nu ook weer: om praktische redenen gaan we de stichting niet opheffen, maar laten onze opvolgers met de oude stichting verder gaan. Lilian stopt per 1 juli, maar blijft nog beschikbaar voor overdracht aan een nieuwe coördinator en om lopende zaken af te handelen.

‘We verwachten dat tegen die tijd onze opvolgers in het bestuur bekend zijn. Die zullen affiniteit hebben met varenden en snappen hoe die wereld in elkaar steekt. Ook het sociaal werk zal hen na aan het hart liggen.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *