Hoofdbrekens door hogere AOW-leeftijd

De verdere verhoging van de AOW-leeftijd bezorgt veel oudere ondernemers hoofdbrekens.  De tijd dat je schip je pensioen was, is voor veel mensen voorbij. Sinds januari 2015 krijgt een jongere partner geen partnertoeslag meer en van één AOW- basispensioen, op dit moment netto € 745,43 per maand, kun je niet leven. Wie verder geen pensioen heeft opgebouwd, zal dus moeten interen op het vermogen of door moeten varen tot ook de jongere partner de AOW-leeftijd heeft bereikt. Dat kan in veel gevallen nog wel even duren.  Als de man deze maand 65 wordt, krijgt hij in september 2017 voor het eerst AOW. Als zijn vrouw drie jaar jonger is, krijgt zij dat in december 2021 en als ze vijf jaar jonger is, in juni 2024. Dan is de man inmiddels 73 jaar.

Wil en kun je in dat geval die jaren nog doorvaren? Qua gezondheid, maar ook gezien de geldigheid van je SI.  Moet je, als de SI afloopt, nog wel investeren in die keuring of de nieuwe eisen? Of is dat zonde van het geld wanneer de kans groot is dat je schip toch niet meer te verkopen is. Wat doet de bank als de motor er in de tussentijd uitloopt? En wat heb je, als je ouder wordt, aan boord of aan de wal, per maand nodig om van te leven. Als je die dingen weet, kun je gaan denken en rekenen.

 

We zijn al bij heel veel mensen aan boord geweest om daar gewoon eens vertrouwelijk over te praten:  Wat kan er en wat wil je. Zo’n gesprek geeft niet alleen duidelijkheid, maar vaak ook rust. In geval van ziekte, of bij ernstige financiële problemen, kan er eventueel een beroep worden gedaan op een specifieke regeling  voor oudere ondernemers.
Bel voor een afspraak  met Steunpunt Binnenvaart ( 0620-112319 ) of praat er eens over met uw boekhouder of financieel adviseur.